30 years ASIAN DUB FOUNDATION | 17.11.24, Fuzz Club | opening act: Yinka

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 14:30
Γράφτηκε από:

Pedrera Live Productions presents

ASIAN DUB FOUNDATION

30th Anniversary Tour

Opening act:

YINKA

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Fuzz Live Music Club (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος)

Join the FB Event

Τιμές εισιτηρίων:
€21 (early birds / αποκλειστικά online)
€24 (προπώληση)
€27 (ταμείο)

Προπώληση εισιτηρίων:
Δίκτυο More by Viva:
Online
Physical spots

Hard copy tickets:
• Full Moon Store (Θεμιστοκλέους 42, Εξάρχεια)
• Monsterville (Αγ. Ειρήνης 13, Μοναστηράκι)
• HotBox Hip Hop Store (Κολοκοτρώνη 99, Πειραιάς)
• Ministry of Concrete (Αξαρλιάν 5, Σύνταγμα)

ASIAN DUB FOUNDATION

A music carrying a militant, fiery and furious message...

Κολεκτίβα που γεννήθηκε στο Λονδίνο στις αρχές των 90s, οι Asian Dub Foundation αποτελούν από μόνοι τους ένα μουσικό ιδίωμα.

Χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό συνδυασμό jungle ρυθμών, dub μπασογραμμών και άγριων κιθαριστικών ήχων, που επικαλύπτονται από το επιθετικό και υψηλής ταχύτητας ραπ τους, με το οποίο τιμούν τις εκ Νότιας Ασίας ρίζες τους, οι Asian Dub Foundation έχουν καθιερωθεί ως μία από τις καλύτερες live μπάντες στον κόσμο.

Asian Dub Foundation press photo 30th anniversary A4

Η ιστορία ξεκίνησε να ξετυλίγεται νωρίς στη δεκαετία του ’90, όταν οι ADF σχηματίστηκαν μέσα από ένα μουσικό εργαστήριο στο ινστιτούτο που συνιστά έκτοτε και το πνευματικό τους σπίτι, το Community Music στο Ανατολικό Λονδίνο. Με αυτόν τον τρόπο, διαμόρφωσαν τόσο τον ήχο, όσο τις εκπαιδευτικές τους φιλοδοξίες, φτάνοντας, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία της δικής τους οργάνωσης ADF Education (ADFED), αλλά και υποκινώντας εκστρατείες για λογαριασμό όσων έχουν πέσει θύματα δικαστικής πλάνης.

Έχοντας χτίσει μια ακλόνητη live φήμη στα μέσα των 90s, οι Asian Dub Foundation μοιράστηκαν τη σκηνή με ονόματα όπως οι Rage Against the Machine, Beastie Boys, Radiohead και Primal Scream, κερδίζοντας παγκόσμια αναγνώριση, ενώ στην πορεία των ετών έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά με τους Radiohead, τη Sinéad O’Connor, τον Iggy Pop, τον Adrian Sherwood και τον Chuck D (Public Enemy).

Πλην της ισοπεδωτικής live φήμης τους, οι ADF υπήρξαν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που πειραματίστηκαν με τη ζωντανή αναπαραγωγή κινηματογραφικών soundtracks (“Cineconcerts”), ξεκινώντας με την επανερμηνεία του σπουδαίου γαλλικού φιλμ “La Haine” το 2001, η οποία και έλαβε θριαμβευτική υποδοχή.

Σε 30 χρόνια πορείας, οι Asian Dub Foundation έχουν καταγράψει πάνω από 1.000 αξέχαστες εμφανίσεις καθώς και 9 στούντιο άλμπουμ, παράλληλα με την κοινωνική και εκπαιδευτική ακτιβιστική τους δράση, που αφενός δημιούργησε το γκρουπ, αφετέρου το χαρακτηρίζει έως και σήμερα.

Γιορτάζοντας τη μακροβιότητα του πολύτιμου έργου τους, οι Asian Dub Foundation πραγματοποιούν για το 2024 και το 2025 μια εκτεταμένη ευρωπαϊκή περιοδεία με πάνω από 70 συναυλίες, κάνοντας την πολυπόθητη στάση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στο Fuzz για το μεγαλύτερό τους club show στην Αθήνα, στην επιστροφή τους έπειτα από 5 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, προ των πυλών βρίσκεται η κυκλοφορία του άλμπουμ “94-Now: Collaborations”, με το οποίο οι ADF τιμούν τις πολλές και εμβληματικές τους συνεργασίες, έχοντας ήδη παρουσιάσει ως singles το rework του “No Fun” (w/ Iggy Pop) και το remaster του “1000 Mirrors” (w/ Sinéad O’Connor & Ed O’Brien aka EOB).

ADF highlights:

• Το 1998, το άλμπουμ “Rafi’s Revenge”, που περιλάμβανε και το δημοφιλές single “Naxalite” προς τιμήν του μαχητικού κινήματος των Ναξαλιτών στην Ινδία, ήταν υποψήφιο για το Mercury Prize, μεταξύ άλλων μαζί με το “Mezzanine” των Massive Attack, το “This Is Hardcore” των Pulp, το “Urban Hymns” των The Verve και το “Life Thru a Lens” του Robbie Williams.

• Το 2001, σε ένα sold out Barbican Centre στο Λονδίνο για το Only Connect Festival, οι Asian Dub Foundation επαναπροσδιόρισαν ζωντανά τη μουσική του βραβευμένου “La Haine”, γνωρίζοντας αποθεωτικά σχόλια, ενώ την επόμενη χρονιά παραβρέθηκαν για τον ίδιο σκοπό στο Southbank Meltdown Festival μετά από πρόσκληση του curator David Bowie, παρόντος του δημιουργού της ταινίας Mathieu Kassovitz.

• Παράλληλα με τις εμφανίσεις τους γύρω από το concept του “La Haine”, οι ADF παρουσίασαν τον δικό τους live αυτοσχεδιασμό και για τα soundtracks ακόμη δύο κλασικών ταινιών, του “The Battle of Algiers” του Gillo Pontecorvo, καθώς και του “THX 1138” με τις ευλογίες των ίδιων των George Lucas και Walter Murch.

• To 2002, το ιδρυτικό τους μέλος Pandit G δεν αποδέχθηκε το βραβείο του “Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας” (MBE‎‎) για την προσφορά του στο Community Music, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η στήριξη και χρηματοδότηση τέτοιων ινστιτούτων και όχι η απόπειρα ένταξής τους σε ένα καθεστώς βραβεύσεων.

• Το 2003, οι Asian Dub Foundation κυκλοφόρησαν το “Enemy of the Enemy”, που αποτέλεσε και το πλέον επιτυχημένο τους άλμπουμ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το “Fortress Europe”, μια δριμεία κριτική προς τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, καθώς και το “1000 Mirrors” σε συνεργασία με τη Sinéad O’Connor, γύρω από τα ισόβια δεσμά μιας γυναίκας που είχε σκοτώσει τον κακοποιητικό της σύζυγο.

• Την ίδια χρονιά, οι ADF πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερή τους συναυλία μπροστά σε ένα πλήθος 100.000 θεατών στη Γαλλία, προς τιμήν του ριζοσπάστη αγρότη José Bové.

• To 2007, αποτέλεσαν το μοναδικό σχήμα του δυτικού κόσμου που συμμετείχε στο φεστιβάλ μουσικής Γκνάουα στην πόλη Εσαουίρα του Μαρόκου, μπροστά σε 60.000 θεατές.

 

Discography:
Studio albums
• 1995 / Facts and Fictions
• 1998 / Rafi’s Revenge
• 2000 / Community Music
• 2003 / Enemy of the Enemy
• 2005 / Tank
• 2008 / Punkara
• 2011 / A History of Now
• 2015 / More Signal More Noise
• 2020 / Access Denied

Live albums
• 2003 / Keep Bangin’ on the Walls

 

Έγραψαν για τους Asian Dub Foundation:

[...] Πολιτική και Fun. Συνδυασμός που σκοτώνει. Όσο γελοίος μπορεί να γίνει στα χέρια ατάλαντων και ανώριμων, τόσο εκρηκτικός και σημαντικός γίνεται στα χέρια αυτών που έχουν και το χάρισμα και το μυαλό. Και σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Asian Dub Foundation [...] / Mic.gr

[...] Με αυτό το ατίθασο μίγμα από punk, χιπ χοπ, dub και drum ’n’ bass, οι Asian Dub Foundation εκτίναξαν από νωρίς τον δείκτη ενέργειας, κρατώντας τον αδιαπραγμάτευτα υψηλά μέχρι το τέλος [...] / Avopolis.gr

[...] Όσο τους παρακολουθούσα άρχισα να καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχουν χαρακτηριστεί ως «η τελευταία οργισμένη μπάντα της Βρετανίας», «ενεργό πολιτικά group» ή «ένα από τα καλύτερα live συγκροτήματα των τελευταίων 30 χρόνων» [...] / Rockinathens.gr

[...] Όσο θα υπάρχει ανισότητα, ρατσισμός και ανέχεια, θα υπάρχουν συγκροτήματα όπως οι Asian Dub Foundation [...] / Rocking.gr

Links:

Facebook | Instagram | X
Youtube | Bandcamp | Spotify

Opening act:

YINKA

MC Yinka Portrait 2013 2

O Μανώλης Αφολάνιο (MC Yinka) είναι rapper, vocalist, μπασίστας, τραγουδοποιός, performer, ηθοποιός και vocal coach.

Είναι απόφοιτος του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου και έκανε τα πρώτα βήματα το 1998 σαν rapper με τους Urban Links και Αδιάσπαστη Ουσία. Είναι μέλος των Urbanix, Fuzics, Hidroliq και Fallstreak Ηole, ενώ υπήρξε μέλος των electro dub Direct Connection, των soul Dr Vodtkatini, των nu jazz Boogie Base, των funk Funkaholic Anonymous, των world-ethnic Pallyria και των world pop Imam Baildi.

Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως τα Synch Festival, Samothraki Dance Festival, Rockwave Festival, Roskilde Festival, Lowlands Festival, Sziget Festival, Montreal Jazz Festival και ως support act στους Method Man, Skatalites κ.ά.

Ερμηνευτής του μουσικού έργου “Komuna” του Παύλου Κατσιβέλη στην Εθνική Λυρική Σκηνή (2021) και του “Ένας Χώρος Εντελώς Φανταστικός” βασισμένου σε μουσική του Ιάννη Ξενάκη στο Ωδείο Αθηνών (2022), έχει πραγματοποιήσει ως εκπαιδευτής εργαστήρια δημιουργικής γραφής, rap ερμηνείας καθώς και θεωρητικά εργαστήρια, ενώ είναι δάσκαλος φωνητικής στο πολιτιστικό κέντρο Ανάσα.

Ο MC Yinka κυκλοφόρησε πρόσφατα το “Diving”, που αποτελεί το 6ο του ολοκληρωμένο άλμπουμ και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από τη Stay Independent, καθώς και σε βινύλιο από τη Mind the Wax.

Με κεντρικό single το ομότιτλο κομμάτι “Diving”, ο Yinka παρουσιάζει σε 10 αγγλόφωνα tracks, ένα ευρύ ηχητικό φάσμα του bass ήχου, με dubstep, grime και UK garage beats, πλαισιωμένα με τα αιχμηρά φωνητικά του.

Για την παραγωγή του LP συνεργάστηκε με μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς του σήμερα: Dj Booker, Ghetto Rock, Digital Monk, AJ_808, Dj Cron, Wosui, Gio Melody και VoxPopuli.

O ίδιος δηλώνει: “Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα πάντα επαφή με την bass μουσική, είτε στα πρώτα βήματά μου σαν MC, να χώνω σε drum & bass parties, είτε όταν έπαιζα μπάσο στους Direct Connection, μια electro dub μπάντα. Μετά ήρθε το dubstep, το grime και άλλα είδη που παρέπεμπαν στον ήχο του Λονδίνου και όχι μόνο. Ένας ήχος που επηρεάστηκε από την παρουσία των Τζαμαϊκανών και άλλων μεταναστών στην Αγγλία και τον οποίο μέσα στα χρόνια αγάπησα.

Η αρχή του δίσκου έγινε τυχαία με κάποια beats που μου έστειλε ο Wosui το 2017 και διάλεξα το beat για το 'Playing with Time'. Μετά ήρθε η πρώτη καραντίνα και μετά η δεύτερη, τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα 5-6 κομμάτια και μαζί με κάποια άλλα, που έγραψα πιο πρόσφατα, δημιουργήθηκε το 'Diving'.

Σε αυτόν τον δίσκο νιώθω ότι προκαλώ τον εαυτό μου μέσα από νέες συνεργασίες και φρέσκα beats, ψάχνοντας νέους τρόπους έκφρασης. Παράλληλα ανακαλώ τα πρώτα συναισθήματα που είχα όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με αυτή τη μουσική. Long live the BASS CULTURE”.

Δισκογραφία:
• 2008 / Ήχος Βίωμα (feat. Yegor Cergei)
• 2009 / Αλάνα
• 2016 / Από τη Σκιά της Πόλης
• 2018 / The Zone (feat. Datamen)
• 2021 / Night Lights (feat. Dj Booker)
• 2024 / Diving

Links:

Facebook | Instagram
Youtube | Bandcamp | Spotify

Παραγωγή:
Pedrera Live Productions
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook | Instagram | X
Επικοινωνία - Δημοσιογραφική επιμέλεια:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.