Dj Mehdi: Ένα ντοκιμαντέρ για την πλούσια σε εμπειρίες ζωή του!

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 15:43
Γράφτηκε από

Ένα υπέροχο ντοκυμαντέρ κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες (12 Σεπτέμβρη 2024), που αφορά τη ζωή του αδικοχαμένου Mehdi Faveris-Essadi aka DJ Mehdi, από το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο Arte, με τίτλο "DJ Mehdi - Made In France" σε έξι μέρη.
Η επαφή του γράφοντα με το έργο του μουσικού, συνέβη αρκετά χρόνια μετά το ξεκίνημα του, και μέσα από τη δουλειά του στην ηλεκτρονική μουσική διαμέσου Ed Banger RecordsΗ άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του Mehdi -επιγραμματικά- πάει κάπως έτσι:
Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε τους πρώτους πειραματισμούς με τα αυτοσχέδια samples που έκοβε και έραβε στο δωμάτιό του. Ήταν το πάθος για τη μουσική που τον οδήγησε να φτιάξει τις πρώτες λούπες, να τις ηχογραφήσει κι έπειτα να μοντάρει πάνω τους το drum beat.
Ο Mehdi έδωσε φωνή στα καταπιεσμένα προάστια των Παρισίων, παρουσίασε τη δική τους καθημερινότητα μέσα από τις ραπ ιστορίες των πρωταγωνιστών του. Ήταν ο πρωτοπόρος της γαλλικής hip-hop, όπου με τα πενιχρά μέσα που είχε, αλλά με την ευλαβική προσήλωση και το όραμα που διέθετε, την έβγαλε από την αφάνεια των προαστίων, τη γιγάντωσε, δημιούργησε μια ομάδα MC's γύρω του, ενώ παράλληλα ενσωμάτωνε όλες τις διαφορετικές αποχρώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς των συμμετεχόντων, με προεξέχουσα αυτή της Τυνησίας απ' όπου και η καταγωγή του.
Όμως δεν έμεινε μόνο σ' αυτό. Σαν παραγωγός ήρθε σε επαφή με πολλά και ετερόκλητα μουσικά είδη, ενώ η δίψα του για γνώση τον οδήγησε στη γεφύρωση της hip-hop κουλτούρας με την ηλεκτρονική μουσική, κάτι που για την εποχή του φάνταζε αδιανόητο.
Έφτασε στην κορυφή των παραγωγών/DJ, με περιοδίες ανά τον κόσμο, διατηρώντας πάντα την ταπεινότητα του. Από αυτή την κορυφή αποκαθηλώθηκε με τον πιο άδικο τρόπο στις 13 Σεπτεμβρίου το 2011, μετά την κατάρρευση του μπαλκονιού όπου βρισκόταν.
Αυτό παρουσιάζει, λοιπόν το DJ Mehdi - Made In France. Την σύντομη και πλούσια σε εμπειρίες ζωή του Mehdi, μέσα από μια λεπτομερή και τελικά συγκινητική εξιστόρηση από τους φίλους του.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, όσοι τον έζησαν μιλάνε για έναν μεγαλοφυή παραγωγό, πρόσχαρο και ταπεινό άνθρωπο, για έναν χαμένο φίλο.
Αξίζει μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.