Sediment Bruise - In-Between (Ikaros Records, 2019) v_era

Sediment Bruise - In-Between (Ikaros Records, 2019)

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 11:50
Γράφτηκε από:

Ένας δίσκος γεμάτος τόλμη, συναίσθημα και ένταση

Η ανεξάντλητη πηγή καλλιτεχνών αυτής της χώρας, συνεχίζει ακμαία να αναβλύζει καταπληκτικές μουσικές ιστορίες. Μία απ’ αυτές είναι ο νέος δίσκος των Sediment Bruise από τη Θεσσαλονίκη, ο In-Between, που είναι μαγικός και τολμηρός, εκφράζει προβληματισμούς αλλά είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικά αισιόδοξος. Μία γλυκεία (pop) rock μελαγχολία που ρέει γαλήνια και διακόπτεται από συχνούς κιθαριστικούς τυφώνες, ελεγχόμενης έντασης.
Ο δίσκος αποτελεί την τρίτη δισκογραφική δουλειά της μπάντας από τη Θεσσαλονίκη και τους ανοίγει το δρόμο για ευρύτερη καταξίωση στο χώρο. Στις 9 συνθέσεις θα βρείτε το γλυκόπικρο των Radiohead ανακατεμένο με το απόκοσμο των Sigur Ros, το μυστηριώδες των dEUS μπολιασμένο με το απότομο, λυρικό, μελωδικό που έχει “χτίσει” η ελληνική γενιά αγγλόφωνων συγκροτημάτων της τελευταίας δεκαετίας.
Ακούμε ένα υπερπλούσιο pop διαμάντι που δε διστάζει να το ρίξει στις κιθάρες όταν αισθανθεί την ανάγκη, ή να βαθύνει τον ήχο με ηλεκτρικό βιολί και τσέλο, όταν απαιτείται. Είναι τολμηρό, τόσο, που τα post rock ξεσπάσματα έρχονται εκεί που δε το περιμένεις και κάνουν άνω-κάτω μια ήπια έως…προβλεπόμενη pop δομή.Καθώς προχωρούσα από κομμάτι σε κομμάτι νιώθοντας αυτή τη διάθεση τους για το απρόβλεπτο, γεννιόταν μέσα μου μία ανυπομονησία. Πάει και τέλειωσε, όταν στο “βγάζει” αυτό ένας δίσκος, είναι καλός.
Τα φωνητικά χρήζουν, νομίζω, ειδικής μνείας. Εκτός από τις θαυμάσιες συνθέσεις (κατά μεγάλη πλειοψηφία), το κομμάτι των φωνητικών είναι δουλεμένο πολύ σωστά. Χρωματίζει τις συνθέσεις υπέροχα, ενώ έχει γίνει και πολύ καλή studiακη δουλειά (καμία αμφιβολία δεν υπήρχε όταν την επιμέλεια έχει ο γνωστός Βρετανός παραγωγός Clive Martin), και σε αυτό το κομμάτι. Άλλοτε μου φέρνει στο μυαλό το ψιθυριστό του James Johnston (Gallon Drunk) ή τις αντίστοιχες στιγμές του Mike Patton (Faith No More), και άλλοτε τα ανεβοκατεβάσματα του Greg Dulli. Το άτολμο, φοβισμένο, λυπημένο και κοφτό ύφος δένει ιδανικά με το -συχνά- επιθετικό μουσικό κομμάτι, όπως μπορείτε να ακούσετε στο εκπληκτικό indie έπος, State Of Mind. Η δε ύπαρξη χορωδιακών σημείων (όπως στο πανέμορφο Mirror), κάνει ακόμα πιο πλούσιο το τελικό αποτέλεσμα, όπως στο υπέροχο Flying Low που “κλείνει” το δίσκο. Δίσκος που είναι μία ακόμα εξαιρετική έκδοση από την ανερχόμενη Ikaros Records. Μία δισκογραφική που βοηθά πολλά ελληνικά συγκροτήματά να πλησιάσουν το όνειρό τους, σε μια γενικότερη κατάσταση που τίποτα άλλο δε μοιάζει να τους συμπαραστέκεται.
Περνώντας στις συνθέσεις τώρα, ειλικρινά δε ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω για να αναφέρω. Επειδή έτυχε να τον πρωτοακούσω (πολλές φορές) μια κρύα, βροχερή μέρα, λίγο πριν το τυπικό τέλος του χειμώνα, όταν «ξύπνησα» από τις ακροάσεις, αισθανόμουν ότι είχε έρθει η άνοιξη. Το κάνει αυτό η μουσική, σε βάζει σε άλλο κόσμο! Μπήκα ας πούμε για τα καλά στον κόσμο του Nο Bonds Between Us που μου έφερε στο νου τον κρυφό ερωτισμό που βγάζουν οι Twilight Sad. Μπήκα στην post κλιμάκωση του Emergency Response και νομίζω πως δε θα βγω ποτέ. Μπήκα στον απαλό ρυθμό του ξεκινήματος του εκπληκτικού Birth και βγήκα, μαζί του, άνευ ελέγχου, σε κάτι τελείως διαφορετικό. Στη λύτρωση, στη ζωή! Όμως, το κομμάτι που με συνεπήρε, με έστειλε κυριολεκτικά ήταν το The Shore. Με τα περίεργα κοψίματα και τις αλλαγές στο ρυθμό του, με εξαιρετικά πλούσια ενορχήστρωση και με 2-3 διαφορετικές μελωδίες να συνυπάρχουν. Μου έφερε στο μυαλό από την πειραματική μελαγχολία των Talk Talk (α ρε Mark, δεν έχω προλάβει να συνειδητοποιήσω ότι έφυγες, άφησες τρομερή κληρονομιά…) μέχρι τον λυρισμό των Pulp. Και όλα τα ενδιάμεσα…

Οι ίδιοι οι Sediment Bruise αναφέρουν ότι αυτό το άλμπουμ μιλά για τις αβεβαιότητες στη ζωή που φέρνουν δεύτερες σκέψεις, αν στα διάφορα διλλήματα πράττουμε το σωστό, αν πήραμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Εγώ πάλι, ακούγοντας το, απέκτησα ένα κλικ περισσότερη αισιοδοξία. Και με βεβαιότητα σας λέω πως ο In-Between είναι από τους ομορφότερους ελληνικούς δίσκους των τελευταίων χρόνων.
When you do everything to shine, and flying high at any means/
You didn’t care what you will lose, the top was so close to refuse/
And now that you are flying low, you say I wish that I would know”.
Υπέροχοι!
*2 τραγούδια που θα ομορφύνουν τη ζωή σας: Νο Bonds Between Us, The Shore.
8/10

Φωτογραφία: v_era

Διαβάστε επίσης

Sediment Bruise | 2024 Greek Tour - Heterentropy (EP) Live album presentation

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 16:29

Pascal Comelade & The Limiñanas - Boom Boom (Because Music, 2023)

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:31